SMALLL Jaarcongres 2018

SMALLL Jaarcongress 2018 - Universitair Medisch Centrum Groningen

Het SMALLL jaarcongres vindt dit jaar plaats op vrijdag 23 november. We zijn dan te gast op het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het thema van het jaarcongres is

Who needs a lab?

Het belooft een zeer interessante dag te worden met sprekers die het thema vanuit verschillende hoeken van de bewegingsanalyse zullen behandelen. De keynote lecture wordt verzorgd door Bert Otten, hoogleraar NeuroMechanica en Prothesiologie (RUG, UMCG). Daarnaast is er een postersessie en wordt natuurlijk de SMALLL Award voor beste afstudeerscriptie uitgereikt. Als knallende afsluiter van de dag, vindt er aan de hand van verschillende stellingen binnen het thema, een paneldiscussie plaats onder leiding van Rob den Otter. Dagvoorzitters Juha Hijmans en Claudine Lamoth zorgen ervoor dat de dag soepel verloopt.

 

Programma SMALLL jaarcongres - vrijdag 23 november 2018

9.00 – 9.30

Inloop met koffie en thee

9.30 – 9.40

9.40 – 10.05

10.05 – 10.30

Opening door Kenneth Meijer

Jaap van Netten - 'One needs a lab to prevent foot ulcers'

Annick Timmermans - 'Het gebruik van sensoren voor evaluatie en optimalisatie van motorisch functioneren in revalidatiecontext'

10.30 – 10.45

Pauze met koffie en thee

10.45 – 11.10

11.10 – 11.35

11.35 – 12.00

Anne Benjaminse - 'Bewegingspatronen in het lab en op het veld: implicaties voor preventie van voorste kruisband blessures'

Matthias Kempe - 'A million of opportunities - Integration Data Science in Human Movement Science'

Algemene Leden Vergadering SMALLL

12.00 – 13.30

Lunch & Posters

13.30 – 14.00

14.00 – 14.45

SMALLL award 2018

Keynote Bert Otten - ‘Testing and training of expert vision on gait’

14.45 – 15.00

Pauze met koffie en thee

15.00 – 15.25

15.25 – 16.10

Johan Wempe - 'Optimaliseren van training binnen de revalidatie: Who needs a lab?'

Paneldiscussie geleid door Rob den Otter
Thema: Hebben we een lab nodig?

16.10 – 16.30

Afsluiting

16.30 – 17.30

Borrel

De kosten voor het congres zijn: €60 (incl. lidmaatschap SMALLL), voor bachelor of master- studenten zijn de kosten €20.
Inchrijven voor het jaarcongres is inmiddels gesloten.

 

SMALLL pre-conference - donderdag 22 november 2018 (Inschrijving gesloten)

Ook dit jaar wordt er een preconference dag georganiseerd. Op donderdag 22 november, zijn we te gast bij het UMCG Centrum voor Revalidatie op locatie Beatrixoord in Haren. Daar vinden de preconference workshops en de labbeheerders meeting plaats. U kunt kiezen tussen een workshop “Gangbeeldanalyse:  overground vs. loopband” of “Data in beweging: een kennismaking met Statistical Parametric Mapping (SPM)”, gevolgd door de “EMG cursus” van Jaap Harlaar en Jaap Buurke. ’s Avonds is er een informeel sociaal programma in de altijd gezellige binnenstad van Groningen.

10.00 – 10.30

Inloop met koffie en thee

 

10.30 – 13.00

Gangbeeldanalyse: Overground vs. Loopband

Data in beweging: Een kennismaking met Statistical Parametric Mapping (SPM)

13.00 – 14.00

Lunch

 

14.00 – 16.30

EMG cursus

 

16.45 – 17.45

Labbeheerders meeting  

 

18:30 19:30

21:00

Inloop diner in 'Het Goudkantoor'

Borrel in 'Het Goudkantoor'

Diner alleen op inschrijving

Locatie: Waagplein 1, Groningen

Gangbeeldanalyse: Overground vs. Loopband
Door Juha Hijmans
Na een mooie battle tussen gangbeeldanalyse overground en op een loopband tijdens het SMALLL congres van 2014 in Nijmegen, zal dit thema op deze pre-conference verder uitgediept worden. Voor- en nadelen van beide methoden voor klinische gangbeeldanalyse en 3D metingen in het kader van onderzoek zullen aan bod komen. Deze pre-conference wordt georganiseerd vanuit de User Group van de GRAIL, waarbij sprekers beschikking hebben over zowel een overground lab als een GRAIL.

Data in beweging: een kennismaking met Statistical Parametric Mapping
Door Claudine Lamoth & Rob den Otter
Waarover gaat deze workshop?
Statistical Parametric Mapping (SPM) is een statistische analyse techniek die al ruim 20 jaar gebruikt wordt voor de statistische analyse van neuroimaging data en sinds een aantal jaren ook wordt toegepast op bewegingsgerelateerde gegevens zoals EMG, kinematica en kinetica. In deze workshop willen we deelnemers kennis laten maken met deze familie van technieken en laten zien voor wat voor type van vragen deze methoden te gebruiken zijn voor gegevens zoals wij die vaak in onze laboratoria verzamelen. Aan de hand van data van gezonde personen en patiënten zal de techniek in het algemeen worden toegelicht,
Wat is het leerdoel van deze workshop?
Na afloop heb je een idee van de mogelijkheden die SPM biedt voor het analyseren van signalen, wat de voordelen zijn ten opzichte van meer traditionele vormen van statistisch toetsen en hoe je zelf met SPM aan de slag zou kunnen gaan.
Voor wie is deze workshop bedoeld?
Deze workshop is bedoeld als een kennismaking met SPM voor mensen die in hun praktijk als (klinisch) bewegingsonderzoeker statistische analyses willen uitvoeren op bewegingsgerelateerde data of de resultaten van deze analysen willen kunnen begrijpen.  Wij hebben er nadrukkelijk gestreefd de workshop zo toegankelijk mogelijk te houden voor een breed publiek.
Welke achtergrondkennis is gewenst bij de deelnemers?
Enige kennis van elementaire statistische technieken als een t-toets. Ervaring met programmeertalen als Matlab of Python is handig, maar niet vereist.

EMG cursus
Door Jaap Buurke & Jaap Harlaar
Na een succesvolle cursus EMG in 2015 is besloten om ook in 2018 de dag voorafgaand aan het congres weer aandacht te besteden aan het meten van het EMG. Deze preconference workshop wordt verzorgd door Jaap Harlaar en Jaap Buurke en zal zich met name richten op de klinische toepassing van het EMG binnen de bewegingsanalyse. Waar gebruiken we het voor, welke vragen beantwoorden we met het EMG en welke praktische vaardigheden en welke technische kennis heb je nodig voor het meten, beoordelen en interpreteren van EMG? Tijdens de workshop zullen deze vragen aan de hand van praktische voorbeelden beantwoord worden.

De kosten voor de preconference workshops zijn: €30,- (incl. lunch).
De inschrijving voor de pre-conference en labbeheerdersbijeenkomst is gesloten.

 

Pre-Conference Diner en Borrel
Het Goudkantoor, Waagplein 1, Groningen
Na de pre-conference workshops op 22 november is er ‘s avonds vanaf 21.00 uur een borrel bij het Goudkantoor, aan de Grote Markt in Groningen. Hier kunt u in informele sfeer bijpraten met oude en nieuwe bekenden onder het genot van een hapje en een drankje. Voorafgaand aan de borrel is het mogelijk om ook bij het Goudkantoor te eten. Voor €17,50 kunt u genieten van een hoofdgerecht (vis,vlees of vegetarisch), inclusief twee drankjes. De inloop voor het diner is tussen 18:30-19:30 uur. Inschrijving voor het diner is inmiddels gesloten.

Let op: De inschrijving voor het diner is gesloten.

Voor de borrel is geen inschrijving vereist en we hopen u allen daar te zien vanaf 21.00 uur.

 

Route naar het UMCG en Beatrixoord
Het UMCG bevindt zich dicht bij het centrum van Groningen, ​Beatrixoord is een locatie van het UMCG en ligt in Haren, net buiten de stad Groningen.
Voor de routebeschrijving naar het UMCG klikt u hier en voor de routebeschrijving naar Beatrixoord klikt u hier.

 

We kijken er naar uit u op 22 & 23 november te verwelkomen in Groningen.

Gebruikerslogin