Cursus bewegingsanalyse bij volwassenen 2017

Datum: 
donderdag 12 januari 2017 tot donderdag 1 juni 2017
Locatie: 
Roessingh Research and Development (RRD) in Enschede
Niveau: 
Beginner
Taal: 
Nederlands

Klinische gangbeeld analyse
Al enige jaren bestaan zowel in ons land als bij gespecialiseerde internationale instituten opleidingen ‘bewegingsanalyse’. De kennisoverdracht is hierbij voornamelijk gericht op aspecten van het normale lopen en heeft als primaire toepassing ‘het spastische kind’.
Analyse van het lopen en bewegen is echter niet alleen relevant voor kinderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de bewegingsanalyse ook bij volwassen patiënten een duidelijke bijdrage kan leveren aan het verbeteren van het behandelplan. Denk hierbij aan het aanmeten en uitlijnen van orthesen, het indiceren van phenolisaties (of botuline toxine) en weke delen chirurgie.
 
Doelgroep
De opleiding richt zich op revalidatieartsen, orthopedisch chirurgen, fysiotherapeuten, bewegingswetenschappers, orthetisten en bewegingstechnologen, werkzaam binnen de revalidatie en de orthopedie.
 
De cursus
De cursus wordt gegeven door Roessingh Research and Development (RRD) in Enschede. In de cursus leert u, door een gestructureerde analyse van het lopen (incl. klinische testen, grondreactiekrachten en EMG), loopstoornissen te identificeren en behandelmogelijkheden te formuleren. In de cursus ligt de nadruk voornamelijk op bewegingsanalyse bij CVA-patiënten, maar de aangeboden systematiek is toe te passen bij andere pathologie zoals MS, amputatie en dwarslaesie.
In de cursus is ruime aandacht voor het zelf uitwerken van patiëntcasussen op de eigen laptop. De benodigde software (MoXie viewer) kan worden gedownload van internet via www.smalll.eu.
Bij aanmelding voor de cursus gaat de voorkeur uit naar tweetallen. De cursisten wordt gevraagd één laptop per tweetal mee te nemen.
 
Cursusleiding
dr. Jaap Buurke en dr. Marc Nederhand
 
Docenten
De verschillende modules in de opleiding worden verzorgd door vakspecialisten van verschillende toonaangevende revalidatiecentra en academische centra van ons land, ondermeer:
 
dr. Jaap Buurke (RRD, Enschede)
dr. Marc Nederhand (RRD, Enschede)
dr. Judith Fleuren (Roessingh, Centrum voor Revalidatie, Enschede)
Prof. dr. ir. Jaap Harlaar (VU Medisch Centrum, Amsterdam)
Prof. dr. Klaas Postema (UMC Groningen)
Prof dr. Sander Geurts (Radboud UMC)
 
Het programma
Het programma bestaat uit 6 cursusdagen en een terugkomdag. Elke cursusdag wordt afgesloten met huiswerkopdrachten met als doel de geleerde vaardigheden verder te oefenen. Tijdens de terugkomdag is er ruimte voor de inbreng van eigen casuïstiek.
 
Data 2017
Cursusdag 1: 12 januari
Cursusdag 2 en 3: 26 en 27 januari
Cursusdag 4: 16 februari         
Cursusdag 5 en 6: 30 en 31 maart
Terugkomdag: 1 juni
 
Kosten
€1595,- excl. BTW per persoon.
De kosten zijn inclusief cursusmateriaal, DVD “uitvoering lichamelijk onderzoek” en diner op de avond van cursusdag 2.
 
Accreditatie
Accreditatie voor revalidatieartsen en fysiotherapeuten (algemeen register) wordt aangevraagd.

Gebruikerslogin